Rechttop
Dit project was het 1e keuzeproject op het Technasium. Ik vond dit erg leuk om te doen: ik had een super leuk team en we waren enthousiast over het project dat we zelf hadden bedacht. Ik ben erg tevreden over het resultaat van dit project, we hebben echt iets neergezet.
Tijdens een onderwerp kiezen voor dit keuzeproject, was ons opgevallen dat het postuur en de houding van mensen een groot probleem is. Het risico dat dit probleem groter wordt, is erg reëel, omdat sinds 2000 apparaten worden gebruikt waarbij komende generaties een verkeerd postuur aannemen. Meestal is het toezicht van de ouderen op het postuur bij kinderen wel goed, maar niet voldoende om de kinderen er echt bewust van te maken. Deze problemen liggen dus bij de jongeren. Het is belangrijk dat hier meer aandacht wordt besteed. Vooral het feit dat de kinderen niet naar hun ouders luisteren, is een probleem. Maar niet alleen de jongeren hebben een probleem, ook de volwassenen en ouderen hebben in de loop van de tijd een slechter postuur aangenomen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn, dat ze al als jongeren een slecht postuur hebben gehad of dat bepaalde spieren in hun
lichaam verzwakt zijn, zoals rugspieren, die een belangrijke rol spelen bij een goede houding.
Belangrijke vragen die beantwoord moeten worden in dit project kunnen dus zijn: ‘Hoe zorgen we ervoor dat op alle leeftijden het postuur kan worden aangepakt?’ En ‘hoe kunnen spieren die betrekking hebben op een goede houding versterkt worden?’ ‘Hoe ga je de jongeren motiveren een juist postuur uit te voeren en te handhaven?’ ‘Is het handiger een product of een methode als eindproduct te gebruiken?’ Ook een belangrijke vraag voor dit project is: ‘Hoe houd je het eindproduct niet te ingewikkeld?’ De reden dat deze vraag van belang is voor dit keuzeproject, is omdat er onwijs veel mogelijkheden zijn om postuur op te lossen en je heel veel kan bedenken voor dit type project. Dat kan daarentegen wel een chaos worden, zeker voor jongeren die daar het overzicht niet voor hebben. Ons product/methode moet dus duidelijk en simpel zijn.
Wat dus uiteindelijk van belang wordt dit project, is dat alle leeftijdscategorieën worden aangepakt. Door dat te doen moet je niet genezen, maar juist te voorkomen. Dat wil zeggen dat de aanpak bij jongeren ligt, want naarmate die ouder worden zullen ze nog altijd een beter postuur hebben dan volwassenen en ouderen nu. Een goede leeftijd voor deze aanpak is op de basisschool, groep 5 t/m 8. In deze periode vindt namelijk ook groei plaats wat een belangrijke rol speelt bij postuur. Ook is dit een goede leeftijdscategorie omdat deze ze genoeg verstand hebben om te begrijpen wat postuur is en daardoor een daardoor betere motivatie hebben dan groep 1 t/m 4. Omdat we willen preventeren, is het handiger om een methode te kiezen i.p.v. een product. Dit houdt de kinderen ook actiever en het zal ze op die manier laten realiseren wat het belang is van postuur om ze gemotiveerd te houden.
De methode bestaat uit de kaarten, het puntensysteem en de prijs. Er zijn 4 kaarten met elk
3 of 4 oefeningen. Een docent kan zelf kiezen hoe vaak en wanneer ze een kaart willen doen met hun klas. Per kaart vallen er 10, 20 of 30 postuurpunten te verdienen. Elk half jaar wordt er gekeken welke klas de meeste postuurpunten verzameld heeft. Deze klas krijgt een beloning: met Amstelveen Sport is er een afspraak gemaakt dat er op het schoolplein van de winnende klas de BeweegBus langs komt. Dit is een bus met allerlei leuke activiteiten erin
die de klas kan uitvoeren.
Deze methode is getest in een groep 5 op basisschool de Westwijzer in Amstelveen. De leerlingen vonden de methode erg leuk en dachten dat het nuttig was. Na deze testfase zijn de kaarten nog enigszins aangepast en zo geoptimaliseerd.
Het resultaat is dus dat de methode werkt met als conclusie dat men postuurproblemen weldegelijk kan voorkomen bij basisschoolleerlingen van de groepen 5 t/m 8, door middel van de methode ALTINA.
De betrouwbaarheid van dit onderzoek is niet significant hoog, aangezien de methode maarn in één klas getest is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb