Insecten op je bord
Het project 'insecten op je bord' was het laatste project van de 3e klas. Het was ook het eerste keuzeproject. We mochten tussen twee projecten kiezen: Insecten op je bord of Mosquito Alert. We mochten ook onze eigen teams samenstellen. Ik en mijn vier vriendinnen gingen samen in een team en kozen dus voor het project Insecten op je bord.
Voor het project ‘insecten op je bord’ was de opdrachtgever Daan Kroone, eigenaar van de restaurants Day Food bar en GERRIT.
De opdrachtgever wenst een smakelijk, aantrekkelijk en duurzaam "insecten" voedingsmiddel opgeleverd te krijgen wat een zo breed mogelijk publiek aanspreekt en tevens voldoet aan de richtlijnen gesteld door de NVWA. Daarnaast wenst de opdrachtgever een uitgewerkt marketingplan om, indien een restaurant tijdelijk dicht moet door omstandigheden buiten henzelf om (zoals Corona), toch nog inkomsten te kunnen genereren.
Dit project hebben we dus geprobeerd een ‘smakelijk, aantrekkelijk en duurzaam’ gerecht te creëren met insecten als basis. We hebben voor sprinkhanen gekozen: ze zitten bomvol proteïnen en eiwitten. We hebben ervoor gekozen om springrolls te maken. In dit marketingplan gaan we zo precies mogelijk uitleggen wat het plan is voor de verkoop van ons product: de Sprinkrolls.
Als eindproduct moesten we dit project twee dingen inleveren: een gerecht waar insecten als ingrediënt worden gebruikt, en een marketingplan.
Het gerecht
We hebben er dus voor gekozen om springrolls te gaan maken. We kwamen op dit idee doordat we dit al wel vaker hadden gegeten. Springrolls zijn heel varieerbaar: je kan er eigenlijk alles in doen wat je lekker vindt. We hebben uiteindelijk een gerecht samengesteld met gefrituurde spinkhanen erin. Hiernaast staat het recept.
Het marketingplan
We moesten dus ook een marketingplan schrijven over ons gerecht met daarin de volgende onderdelen:
- De doelgroep van de onderneming
- Een SWOT-analyse
- Marktonderzoek en marktpositionering
- De 4 P’s als marketinginstrumenten
- Een klantwaardepropositie
Als je het leuk vindt om het hele marketingplan te lezen, kun je hem lezen door naar beneden te scrollen op het document hiernaast.
Ons product hebben we Sprinkrolls genoemd met als klantwaardepropositie (een pakkende quote): A Sprinkroll at Day, keeps the planet okay!
Voor de eindpresentatie gingen we naar het restaurant GERRIT om chef koks ons gerecht te laten proeven. Ze waren erg enthousiast! Er is een artikel over geschreven in het Amstelveens Nieuwsblad, hier een link om dat artikel te lezen!
RECEPT SPRINGROLLS MET GEFRITUURDE SPRINKHAAN
INGREDIËNTEN VOOR 5 SPRINGROLLS:
-
15 sprinkhanen
-
Paprikapoeder
-
Kipkruiden
-
Paneermeel
-
1 ei
-
1/2 komkommer
-
1 wortel
-
Bakje taugé
-
Een handje koriander
-
2 stengels lente-ui
-
5 Rijstvellen
-
Olie om in te frituren
-
Optioneel: sojasaus of sweet chili saus
BEREIDINGSWIJZE
-
Snijd de wortel en de komkommer in dunne reepjes
-
Verwijder de kop en de vleugels van de sprinkhanen
-
Pak een koeken- of hapjespan en vul deze voor 1/3 met olie en laat dit heet worden.
-
Pak 2 bakjes. Klop in 1 bakje het ei los en meng in het andere bakje een beetje paneermeel met de kruiden.
-
Rol een sprinkhaan in het ei en leg deze daarna in het paneermeel met kruiden. Herhaal dit nog een keer.
-
Leg de sprinkhaan in de pan en laat deze mooi bruin worden. Laat goed afkoelen.
-
Herhaal dit proces met alle sprinkhanen.
-
Pak een bak/kom en doe hier warm water in. Leg hier een rijstvel in en laat zacht worden.
-
Haal het rijstvel eruit en leg op een bord.
-
Leg nu wat komkommer, wortel, taugé en 3 gefrituurde sprinkhanen in de spring Roll en rol strak op.
-
Serveer eventueel met sojasaus of sweet chilisaus.
Maak jouw eigen website met JouwWeb